Vad Southgate måste göra efter Englands förlust mot Brasilien

Vad Southgate måste göra efter Englands förlust mot Brasilien

Englands förbundskapten Gareth Southgate sitter med fler frågor än svar efter den knappa 1-0-förlusten mot Brasilien Billiga Fotbollströjor på Wembley. Medan laget ställde upp med en ungdomlig uppställning där 12 ordinarie spelare saknades, kommer Southgate att vara bekymrad över återkommande defensiva svagheter och en brist på soliditet på mittfältet.

Southgate fann dock tröst i några uppmuntrande individuella prestationer. "Det var många mycket bra individuella prestationer från spelare som knappt har spelat för England… Vi hade lika många försök på mål som de och skillnaden var ett ögonblick."

Men under ytan började sprickorna att synas. Den felbenägne Harry Maguire, ett ständigt bekymmer för fansen, gav nästan Brasilien ett mål genom Raphinha. På samma sätt hade Ben Chilwell en oförglömlig kväll på vänsterbacken och tillät Lucas Paqueta ett klart skott på mål efter att ha misslyckats med att spåra hans löpning.

Dessa defensiva brister förvärras av en växande skadekris. Kyle Walkers frånvaro bidrar till problemen, med högerbackarna Kieran Trippier och Trent Alexander-Arnold också på sidlinjen. Med Luke Shaw som står inför en lång skadeperiod är det ovisst vilka fyra som kommer att starta i EM-premiären mot Serbien.

Mittfältsproblematiken komplicerar Southgates uttagningshuvudvärk ytterligare. Medan Conor Gallagher visade outtröttlig arbetsmoral, kämpade han för att ge det nödvändiga stödet till Declan Rice och balansera Bellinghams offensiva tendenser. Southgate erkände detta: "Conor kommer in från en lite annorlunda position och måste spela lite djupare."

Retro fotbollströja

Englands sårbarhet i kontringsspelet avslöjades av Rodrygo och Lucas Paqueta, som utnyttjade utrymmet bakom Gallagher. Jordan Henderson, trots en ojämn säsong, kan vara det föredragna valet mot starkare motstånd på grund av sin erfarenhet.

Southgates begränsade alternativ understryks ytterligare av att den oerfarne Kobbie Mainoo ingår i truppen. Manchester United-ungdomen är visserligen talangfull, men med bara en landskamp och ett begränsat antal professionella framträdanden är han knappast svaret för en stor turnering.

En mer oortodox lösning skulle kunna vara att använda Phil Foden på mittfältet. Foden har utmärkt sig i denna roll för Manchester City den här säsongen, medan hans prestationer för Billiga England Retro fotbollströja på kanten har varit undermåliga. För det här engelska laget kanske anfall kan vara den bästa formen av försvar.

Framåt misslyckades Ollie Watkins med att utnyttja Englands bästa chans i matchen och sköt över ribban i den 18:e minuten. Även om Watkins har fart, saknar han Harry Kanes allroundspel. Till skillnad från Kane, som faller djupt, håller i bollen och skapar chanser för andra, tenderar Watkins att spela en mer statisk roll.

Southgate berömde dock Anthony Gordons prestation på vänsterkanten och beskrev honom som "utmärkt på båda sidor av sitt spel." Omvänt misslyckades Watkins med att visa upp den form han visar för Aston Villa. Detta kan öppna dörren för Ivan Toney att imponera mot Belgien på tisdag.

Englands kommande vänskapsmatch mot Belgien kommer att vara ytterligare ett tillfälle för Southgate att experimentera och hitta lösningar. Med EM i antågande är det fortfarande Southgates mest angelägna problem att stärka försvaret, hitta rätt balans på mittfältet och identifiera en pålitlig målskytt.


rauljimenezclub

313 Blog posts

Comments